Hof der dingen - Het mosseltouw van Stijn
“Waarom Belgen zo’n fervente mosseleters zijn? Misschien omdat het zo goed past bij frieten? Ik vind ze alleszins het best als ze nog een beetje saignant zijn.”
Bioloog Stijn Van Hoestenberghe is al altijd gefascineerd door de zee. Toen het plan rees om voor de Belgische kust mosselen te kweken, stond Stijn op de eerste rij.
De eerste mosselen uit de Belgische Noordzee komen uit de zeeboerderij van Colruyt Group en zijn partners. Stijn Van Hoestenberghe is operationeel manager van die zeeboerderij.
De mosselen worden gekweekt voor de kust van ons land, zowat drie kilometer op zee. “We bestrijken ongeveer één vierkante kilometer, wat niets is voor zo’n gigantische zee.”
“De Noordzee is tot nu toe altijd te uitdagend geweest om er mosselen op te kweken, maar met de kennis die we nu stilaan verzamelen, met het menselijk vernuft, is het toch mogelijk gebleken.”
“Eigenlijk is het simpel. Je hebt een lang hoofdtouw waar bovenaan verschillende boeien aan vasthangen. En aan dat dik touw hangen we smallere kleinere touwen waar de mosselen vanzelf op komen. Dat komt door mosselzaad dat in de zee zit. Als wij op het goede moment die mosseltouwen in de zee hangen, dan zetten die mosselen zich daarop vast. We hebben geen grondstoffen die we moeten betalen, we moeten ze ook geen eten geven, dat halen ze zelf uit de zee. Wat wij moeten voorzien, zijn de structuren…”
“Ik geloof echt dat mosselen een manier zijn om die hele eiwittraditie op een duurzame manier op te vangen. Er zijn geen dierlijke eiwitten die minder CO2 of energie nodig hebben dan mosselen. En met hun omega 3’s zijn ze ook nog eens gezond…”
Wil je de volledige reportage bekijken?