Hof der dingen - Flandria

Flandriapet

Wie West-Vlaanderen zegt, zegt ook koers. 
En wie West-Vlaamse koers zegt, zegt ook Flandria. 

 

Het fietsenmerk Flandria kende zijn oorsprong in de “smesse” van de familie Claeys in Zedelgem. Daar werd van oudsher aan smeedwerk gedaan, het atelier kende begin van de twintigste eeuw al tot honderd medewerkers. Aanvankelijk richtte Leon Claeys zich nog succesvol op landbouwmachines, maar toen broers Alidor, Remi, Jerome en Aimé in het bedrijf kwamen, werd volop overgeschakeld op de productie van stalen rossen. 

En het ging hard. In 1927 werd de 250.000ste fiets geproduceerd… 

 

Maar het ging verder dan enkel fietsen. In de jaren vijftig begonnen de gebroeders Claeys ook met de productie van brom- en motorfietsen in een nieuw gebouwde productiehal in Zedelgem. 

 

In 1956 gingen de broers elk hun eigen weg. Aimé bleef Flandria-fietsen produceren;  

Remi richtte zich op motor- en bromfietsen onder het merk Superia.  

 

Eind jaren vijftig werd Flandria sponsor van het wielrennen; Pol Claeys richtte zelfs een eigen Flandria-wielerploeg op die al snel naam en faam verwierf in het wielerwereldje.  

Daar waren de successen van wielrenners als Eddy Merckx, Joop Zoetemelk, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Jef Planckaert, Michel Pollentier, de gebroeders De Vlaeminck of Walter Godefroot uiteraard niet vreemd aan. Ook Superia sponsorde in die tijd een wielerploeg. 

 

Flandria staat dan ook voor zalig volksvermaak en heroïsche sportprestaties. 

Twee Tours, twee wereldkampioenen, zeventig klassiekers, vijf overwinningen in de Ronde van Vlaanderen, vier keer Parijs-Roubaix… De cijfers spreken voor zich. 

 

In 1981 stopte de productie van Flandria-bromfietsen., maar vandaag de dag kan je nog steeds een Flandria-fiets kopen. En misschien leidt dat ook nu nog tot iconische prestaties… 
 

Wil je nog eens meegesleurd worden in de wondere wereld van het wielrennen, ga dan zeker eens een kijkje nemen in wielermuseum KOERS in Roeselare.  

Het waren ook zij die ons dit brokje nostalgie in herinnering brengen.