Hof der dingen - De vlag van de Lustige Zangers uit Ardooie
Waar men ging langs West-Vlaamse wegen, overal kwam men vroeger vinkenzettingen tegen.
Deze typische volkssport was vooral populair in West- en delen van Oost-Vlaanderen.
Het principe kent u ongetwijfeld: de vink die één uur lang het meeste aantal juiste liedjes zingt, die wint de wedstrijd. En het juiste liedje, dat is suskewiet, de eindtonen die een ‘juiste’ van een ‘Waalse’ zanger onderscheiden.
De vink van Noël Verzele, winnaar van het Belgisch kampioenschap 2023 in Langemark-Poelkapelle, zong maar liefst 1027 liedjes bij elkaar op één uur.
Vinkenzettingen worden altijd tussen 1 april en 31 augustus georganiseerd. Per seizoen worden er in Vlaanderen tot 7000 wedstrijden gehouden. Er wordt meestal om de eer gespeeld; vaak gaat de winnaar enkel met een beker of een ruiker bloemen huiswaarts.
De vinkensport is een sport met een eeuwenoude traditie. Zeker is dat er al aan het eind van de zestiende eeuw vinkeniersgilden bestonden. Met de populariteit van de vinkensport nam ook het aantal vinkenierslokalen sterk toe vanaf de 19de eeuw.
Velen waren traditioneel verbonden aan volkscafés. De oudste vinkeniersgilde van onze provincie, Verheugd in de Zang uit Aarsele, ontstond al in 1838.
Vlaanderen telt heden ten dage naar schatting nog 5500 vinkeniers.
Dat is een fractie van wat het vroeger was. Steeds meer verenigingen vechten voor hun overleven. De maatschappij De Lustige Zangers uit Ardooie was al actief sinds 1897, maar legde er jammer genoeg recent het krijtje bij neer…