Hof der dingen - De maquette van het Concertgebouw van Brugge
Toen in 2000 de eerste steen gelegd werd van het Concertgebouw in Brugge veroorzaakte dat een schokgolf aan reacties.
Het opmerkelijke ontwerp van het Gentse architectenduo Robbrecht en Daem dat laureaat werd van een internationale architectuurwedstrijd, verhitte al snel de gemoederen.
Het zou vloeken met de middeleeuwse pracht van onze provinciehoofdstad.
Moord en brand!
Intussen zijn we goed twintig jaar verder.
De architectuur kent nog steeds zijn voor- en tegenstanders, maar werd intussen opgenomen in publicaties als ‘1000 places you need to visit before you die.’
Bovenal is het doorheen de jaren een levendige culturele hotspot geworden.
De fantastische akoestiek, de kunstcollectie en het programma maken het tot een bruisende ontmoetingsplaats voor meer dan 150.000 bezoekers per jaar, uit West-Vlaanderen en de rest van de wereld.
Eigen concerten en dansvoorstellingen van wereldklasse wisselen af met congressen, meetings en bedrijfsevenementen. Bovendien kan je met het Concertgebouw Circuit ook overdag op ontdekkingstocht door het gebouw en vanop het dakterras kan je het unieke panorama over Brugge tot de kust bewonderen.
De zogenaamde Lantaarntoren werd in 2022 omgedoopt tot Lantaarntoren Patrick Moenaert, genoemd naar de voormalige burgemeester die niet alleen aan de basis lag van Brugge als Culturele Hoofdstad van Europa in 2002, maar in dat verband ook een felle pleitbezorger van het gebouw was.
Deze maquette werd ons bezorgd door Katrien Van Eeckhoutte, directeur van het Concertgebouw.
“Ik ben trots dat ikzelf vanaf het prille begin blokje per blokje heb kunnen meebouwen aan het Concertgebouw en dat we het kunnen laten schitteren voor en vanuit West-Vlaanderen!”