Hof der Dingen - De kookpotten van Geert Van Hecke

De kookpotten van Geert Van Hecke

Nu kent onze provincie heel wat sterrenzaken.

Anno 2024 kent West-Vlaanderen maar liefst 29 Michelinsterren.
Maar dat was ooit anders.

Een van de grondleggers van culinair West-Vlaanderen is ongetwijfeld Geert Van Hecke.

Van Hecke werd geboren in Tielt en is een oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij werkte in de keukens van onder meer Le Sanglier des ArdennesLa Cravache d’Or en La Villa Lorraine. Zijn leermeester was de Franse kok Alain Chapel, voor wie hij een tweetal jaren heeft gewerkt. In diezelfde periode werkten ook een grootmeester als Alain Ducasse bij Chapel.

In 1983 opende Van Hecke zijn restaurant De Karmeliet, op de hoek van de Jeruzalemstraat en de Carmersstraat in Brugge, vlak bij de plek waar vroeger een karmelietenklooster stond. 

In 1985 verwierf hij er zijn eerste Michelinster. Nadat in 1989 zijn tweede Michelinster volgde, werd het pand te klein en verhuisde hij zijn restaurant met behoud van dezelfde naam naar de Langestraat 19 in Brugge. In 1996 volgde de derde Michelinster. 

Op 14 januari 2009 opende hij Bistro De Refter, Molenmeers 2, 8000 Brugge, bestuurd door zijn zoon Louis, een light-versie van De Karmeliet, met nadruk op de typisch Belgische keuken en in een bescheidener prijsklasse. In 2016 sloot hij De Karmeliet. Hij opende in 2017 een bescheidener formule, Zet'Joe by Geert Van Hecke, die in de Michelingids van 2018 eind 2017 ook terug een eerste Michelinster ontving.

Eind 2010 werd Van Hecke benoemd tot ridder in de Leopoldsorde.