Hof der dingen - De koekendoos van Octave Landuyt
Zelfs aan de koffietafel eert de West-Vlaming zijn vaderlandse geschiedenis.
Zo bracht de Kortrijkse firma Kerkhof-Grijspeerdt in 1952 een koekendoos op de markt met scènes uit de Guldensporenslag.
Kerkhof-Grijspeerdt zegt je misschien weinig, maar je zal ongetwijfeld het netwerk van buurtwinkels met de naam Centra wel gekend hebben dat deze voedingsdistributiegroep sinds 1947 op poten zette.
De afbeeldingen op deze blikken doos zijn van de hand van de bekende Gentse kunstschilder Octave Landuyt die in 2024 op 101-jarige leeftijd overleed.
De fragmenten tonen onder meer strijders van de slag in middeleeuwse kledij of harnas, met o.a. Jan Breydel en Pieter De Coninck en de dood van Robrecht van Artois door Willem Van Saeftinghe.
1302 staat gegrift in het collectief geheugen van menig Vlaming. Op 11 juli van dat jaar verslaat een leger van Vlaamse boeren en ambachtslieden een professioneel uitgerust en getraind Frans leger. De Vlamingen waren dat jaar namelijk onder leiding van Pieter De Coninck en Jan Breydel in opstand gekomen tegen de Franse overheersers en Vlaamse patriciërs in onze contreien. Een belastingverhoging geldt in 1302 als klap op de vuurpijl en zet de boel in vuur en vlam.
Het komt tot een confrontatie in de buurt van de Groeningeabdij in Kortrijk waar de Fransen zoals gezegd het onderspit delven.
Als trofee zouden de overwinnaars de gulden sporen van de Fransen nadien opgehangen hebben in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Kortrijk.
Hoewel Vlaanderen amper enkele jaren later alweer het onderspit moet delven tegen het Franse leger, geldt de Guldensporenslag nog steeds als een symbool van de Vlaamse identiteit. Zo is 11 juli de officiële Vlaamse feestdag waarbij de Vlaams minister-president aan de vooravond van die dag nog steeds zijn traditionele toespraak houdt aan het Groeningemonument in Kortrijk.
In diezelfde stad kan je trouwens ook terecht voor een museum dat speciaal gewijd is aan deze memorabele veldslag.