Hof der dingen - De honingpotjes van de Meli

de honingpotjes van de Meli

Wie is als kind niet langs geweest in Meli Park in Adinkerke? 
Wie werd niet betoverd door het onschuldige verhaal van de bloemetjes en de bijtjes? 

 

We schrijven 1925. De achttienjarige Alberic Florizoone, vierde generatie imker-bijenkweker beslist om in het weekend onder de naam Veurne Ambacht zijn eigen honing te gaan verkopen. 

 

Tien jaar later, rond 1935, maakt hij er een echt honingbedrijf van: de Meli.  

Tegelijk opent Alberic ook een cafetaria met conferentieruimte en speeltuinen op een terrein in Adinkerke. Zijn doel? Honing meer bekendheid geven.  

 

Bezoekers kunnen er de kolonie van dichtbij bestuderen in glazen bijenkasten en de ruimte bezoeken waar honing geslingerd wordt en bokaaltjes gevuld worden.  
Alberic Florizoone geeft zelf ook rondleidingen waarbij hij zich met opzet laat steken door één van zijn bijen en de bezoekers alles vertelt over de huishouding binnen een bijenkolonie. 

 

Aanvankelijk steekt de Tweede Wereldoorlog er nog een stokje voor, maar in 1952 krijgt Meli Park pas echt vorm. Het oorspronkelijke gebouwencomplex wordt uitgebreid met drie feestzalenen krijgt er ook een exotisch vogelpark met de prachtig aangelegde tuin bij.  

Meli Park wordt een begrip tot ver buiten de provinciegrenzen en is een van de eerste echte pretparken. Met de komst van Euro Disney in Parijs, begin jaren 90, veranderde het parkbeeld drastisch. Parken werden big business en bezoekers werden echte toeristen. 

Eind 1999 besloot de familie Florizoone hun Meli Park over te laten aan Studio 100 om zo zelf meer te kunnen inzetten op het honingverhaal van Meli.  
De Meli honingproducten bestaan nog steeds. 

Wist je trouwens dat Alberic de naam meli aanvankelijk bedacht als een woordspeling op het Franse miel en pas later ontdekte dat meli ook het Griekse woord voor honing is? 

 

Deze honingpotjes werden ons in bruikleen gegeven door Jean-Pierre Florizoone.