Baksteen van de Duinenabdij

Een balkvormige baksteen van de Duinenabdij in Koksijde
In Vlaanderen werden vanaf de 13de eeuw bakstenen geproduceerd.
Het materiaal was al enkele decennia lang bekend in Noord-West Europa en won ook in onze contreien aan belang. Ook de Duinenabdij in Koksijde werd grotendeels gebouwd in baksteen. De collectie van het Abdijmuseum herbergt meer dan 600 verschillende types, goed voor meer dan 1200 digitaal geregistreerde bakstenen. Niet alleen de grote hoeveelheid bakstenen en vormvariëteiten zijn indrukwekkend. Sommige bouwkeramiek valt op door ingekraste of geschilderde motieven, inscriptie, voet- en pootafdrukken.
Dit exemplaar is een balkvormige baksteen waarbij een persoon in één vlak een klomp klei handmatig uit de zachte klei verwijderd heeft. In deze uitholling zijn de grijpsporen van vier vingers zichtbaar. Deze holte is in een latere fase gedeeltelijk opgevuld met mortel. Op een zijwand en op de onderzijde zijn er sporen van vingerafdrukken en op de achterzijde lichte wrijfsporen.
Bij het bakken van stenen werden trouwens ook kinderen ingezet, zo blijkt onder meer uit een aantal exemplaren van het museum waarbij diepe voetafdrukken van een kind van drie à vier jaar oud werden aangetroffen in het midden van de baksteen