Hof der dingen - De transistorradio van de familie Taveirne

De transistorradio van de familie Taveirne

Radio- en TV-journalist Xavier Taveirne schonk ons deze prachtige transistorradio met bijhorend verhaal: 

 

“Dit is het allereerste radiotoestel van mijn opa en oma. Ze hebben zo goed als hun hele leven op een boerderij gewoond in Wildenburg, bij Wingene en ik bracht er zo goed als mijn hele jeugd door. Het is dus wat je noemt een erfstuk. Ze konden toen niet weten dat hun kleinzoon verliefd zou worden op de radio. Ik ben geen verzamelaar maar hier doe ik nooit afstand van. Mijn jeugd in een prachtig stukje groen van West-Vlaanderen komt hier mooi samen met mijn liefde voor de radio.” 

 

De radio was lange tijd samen met de krant de enige manier waarop de wereld binnensijpelde in de West-Vlaamse huiskamers. 

 

Kortrijk wordt algemeen beschouwd als de bakermat van de radio in West-Vlaanderen. 

In de herfst van 1927 experimenteerde ene Etienne Vergote met een kleine zender vanuit zijn woning aan het Plein in Kortrijk. Er werden op de zondagmiddag uitsluitend muziek en voordrachten uitgezonden. Een officiële zendmachtiging was er niet. Het station, met katholieke inslag, kreeg de naam Radio Kortrijk toebedeeld. In dat spoor werd de Kortrijkse Radiogilde gestart in 1928 waarmee men probeerde om een licentie te bemachtigen. Een definitieve licentie bemachtigen lukte niet, maar Etienne Vergote bleef niettemin (illegaal) concerten en causerieën uitzenden. 

In 1930 richtte men in Brussel de publieke omroep op: Het Belgisch Nationaal Instituut voor Radio Omroep. Op 14 mei van datzelfde jaar lagen 150 aanvragen voor zendlicenties, allen met beperkt vermogen, op tafel bij Minister Bovesse.  
Die erkende uiteindelijk de oudste Vlaamse stations ‘Antwerpen’ en ‘Kortrijk’. 

Het is meteen een van de redenen waarom de provinciale afdeling van VRT Radio altijd in Kortrijk gebleven is. 

 

Doorheen de tijd kreeg de radio omroep in Kortrijk het gezelschap van tal van vrije radio’s in onze provincie. Naar verluidt telt West-Vlaanderen op dit ogenblik nog 59 vrije radiozenders.