Hof der dingen - De garnaalkroket
Als er één culinaire troef is waar elke kustbewoner trots op is, dan is het wel de garnaal.
Daar kan je werkelijk alle kanten mee uit. De eerste sporen van gerechten waar garnalen in gebruikt worden, zijn terug te vinden in ‘Het Spaarzame Kookboek’ uit 1868. De Gentse kok Cauderlier verwijst hierin naar een vol-au-vent met grijze garnalen en naar garnalen in witte saus. Op dat ogenblik was er nog geen sprake van allemansvriend de garnaalkroket.
Die garnaalkroket zou ontstaan zijn in oorlogstijd. Zo’n goede honderd jaar geleden waren garnalen in overvloed voorhanden en dus werden ze nog verkocht tegen een klein prijsje.
Het thuisfront wilde ook de soldaten aan de Ijzer van deze lekkernij laten meegenieten en besloot ze in een soort pasteitje te verwerken om ze langer te bewaren. De garnaalkroket was geboren om nooit meer te verdwijnen.
Het maken van een goede garnaalkroket vergt vakmanschap.
De angst dat de kroket gaat openbarsten tijdens het frituren, bezorgt menig kok klamme handjes. Daarom vraagt een goede garnaalkroket een smeuïge vulling en een krokante korst.
Zowat elke kok heeft daar zijn eigen geheime receptuur voor. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet het legendarische optreden van Arno in een kookprogramma op TV waarin hij bekende af en toe te spugen in zijn vulling; het zou de vastheid van de kroket ten goede komen…
Een hilarisch moment in de Vlaamse televisiegeschiedenis.
Intussen is het succes van de garnaalkroket wijd verspreid. De Oostendse garnaalkroket werd erkend als Vlaams streekproduct. Wat die kroket nu uniek maakt? Hij moet gemaakt zijn met handgepelde garnalen die gevangen werden door Oostendse vissers. De vulling moet uit minstens 30 procent garnalen bestaan en ze moet gemaakt zijn binnen een straal van 10 kilometer rond Oostende.
Wil je eens die unieke smaak proeven?
Haast je dan naar het Oostends Garnaalkrokettenfestival waar elf Oostendse restaurants hun eigen ambachtelijk gemaakte kroket presenteren aan een steeds ruimer wordend publiek.
Wees er tijdig bij, want het is elk jaar storm lopen om tickets te pakken te krijgen voor het festival dat in een mum van tijd uitverkocht is.