Hof der dingen - De chocoladesnuifdoos van Dominique Persoone
Hoe we ons Dominique Persoone zullen herinneren?
Als de man die zijn volk chocolade leerde eten.
Zoals vele West-Vlamingen die de keuken willen induiken, volgde deze Bruggeling een koksopleiding in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge.
Hij verdiepte zich geleidelijk aan in chocolade door zijn samenwerkingen met meesters als Pierre Hermé en Pascal Brunstein.
Hij experimenteert graag met opmerkelijke smaken die hij graag aan een breed publiek toont in zijn ‘The Chocolate Line’, de zaak die hij in 1992 samen met zijn vrouw Fabienne De Staerke opende op het Simon Stevinplein in Brugge. Zo kan je er pralines proeven met bloemkool, basilicum en zwarte olijven. Het leverde zijn winkel trouwens een vermelding op in de Michelingids.
Naast chocolatier en TV-kok is Persoone ook een geëngageerd ondernemer. Zo runt hij in Mexico zijn eigen cacaoplantage, maar is ook actief in Congo waar hij in het Virunga National Park een werkgelegenheidsproject opzette met de plaatselijke bevolking.
Intussen komt ook zoon Julius steeds vaker op de voorgrond.
Persoone is niet verlegen om een stunt. ZO haalde hij in 2008 de wereldpers door deze chocoladesnuiver te ontwikkelen die hij voorstelde op het feestje naar aanleiding van de verjaardag van Rolling Stone Ron Wood. Hij liet er de aanwezigen twee soorten cacao snuiven: eentje met munt en gember en eentje met munt en framboos.