Hof der dingen - Het ijzer om lukken te bakken
Als je buiten onze provincie het woord ‘lukken’ laat vallen, kan niemand vermoeden dat je het over een wafeltje hebt. De lukken zijn een typisch West-Vlaams product.
Ze werden traditioneel de dagen voor Nieuwjaar gemaakt en gebakken op de Leuvense stoof. Op nieuwjaarsdag werden de wafels dan gebruikt om iemand thuis geluk te wensen met het nieuwe jaar. De naam ‘lukken’ komt van het werkwoord in het West-Vlaams dialect ‘gaan lukken’ wat zoveel betekent als ‘iemand (gelukkig) nieuwjaar wensen’.
Intussen kent gans Vlaanderen de koekjes als natuurboterwafeltjes.
Met dank aan koekjesfabrikant Destrooper uit Lo.
Jules Destrooper opende er in 1885 zijn eigen bakkerij. Hij onderscheidde zich van de andere vijf bakkers in het dorp door er ook Afrikaanse en Aziatische waren als koffie, tabak, chocolade en specerijen te verkopen.
Hij ging ook zelf met de specerijen aan de slag en creëerde op die manier het populaire amandelkoekje. In 1890 kwam dan weer de eerste lukke uit het opvallende ruiten wafelijzer.
De rest is geschiedenis. Intussen kan Jules Destrooper zich hofleverancier noemen en wordt het koekje over de hele wereld verkocht…
Met dank aan het Bakkerijmuseum uit Veurne voor deze schenking.