Hof der dingen - De tennisrackets van Snauwaert & Depla

De tennisrackets van Snauwaert

Wie sportbloed door zijn aderen stromen heeft, die herinnert zich ongetwijfeld kleurrijke tennisspelers als Vitas Gerulaitis en Miroslav Mecir. In de jaren zeventig en tachtig maken zij furore in het internationale tenniscircuit. Ze draaien mee op topniveau met een racket van Snauwaert in de hand, een product van West-Vlaamse makelij. 

 

In 1928 besluiten de schoonbroers Valeer Snauwaert en Eugeen Depla immers om een eigen bedrijf op te richten. Ze zijn eigenlijk carrossier van beroep, maar aangezien de auto-industrie op dat ogenblik ook veel met houtelementen werkt, weten ze ook wel wat aan te vangen met een stuk hout. In hun atelier aan de Laagstraat in Beveren-Roeselare beginnen ze dan ook met de bouw van hockeysticks, sleden, kano’s en tennisrackets. 

 

De zaken gaan goed en algauw stellen ze een 35-tal mensen tewerk. Als Valeer een uitvoerder vindt die de Engelse markt wil bespelen, is Snauwaert & Depla voorgoed gelanceerd. Jammer genoeg zal Valeer de verdere expansie niet meer meemaken; hij overlijdt onverwacht in 1945. 
 
Onder impuls van Eugeen Depla die in de jaren ‘50 het gezelschap krijgt van zoon André en neef Karel Snauwaert groeit het bedrijf verder en verhuist het als een van de eerste ondernemingen naar een bedrijventerrein buiten de stad, in Beveren.  

Snauwaert & Depla wordt intussen een belangrijke speler op de Amerikaanse markt. 

 

Halfweg de jaren ‘70 zakt de tennismarkt wat in elkaar. Europese merken krijgen concurrentie van voornamelijk Taiwanese goedkopere merken. Snauwaert & Depla kan zich gelukkig nog staande houden door met nieuwe kwaliteitsvolle kunststofraketten op de markt te komen. In het midden van de jaren ’80 besluit het bedrijf al zijn fabrieken in België te sluiten en te verhuizen naar Porto. Ondanks de verhuis krijgt het bedrijf het steeds moeilijker, wat uiteindelijk leidt tot het faillissement in 1991. 

 

In 2015 werd het merk opnieuw op de markt gebracht, evenwel niet meer met houten rackets. De ontwikkeling gebeurt nog in eigen land, de productie in China.