Hof der dingen - De tandenborstel van Boucherie

De tandenborstel van Boucherie

“Wudder zin de mannen van Izzzegem, stad van bustels en skoenen”, zo weergalmen de woorden van de Izegemse hiphopband ’t Hof van Commerce. 

 

En dat is niet gelogen, want Izegem heeft een eeuwenoude traditie en faam als het aankomt op het vervaardigen van borstels en schoenen. 

 

In het begin van de negentiende eeuw ontpopten verschillende familiebedrijfjes zich er tot heuse fabrieken met een internationale afzetmarkt. Op het hoogtepunt honderd jaar geleden waren in Izegem drieduizend mensen actief in de borstelsector. Vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw drong de mechanisatie door en kwam het tot een massaproductie. Tegen 1930 waren er in Izegem 2.750 borstel(hout)makers. Toen begon de wereldeconomie echter te sputteren en dat liet zich ook voelen in Izegem.  

Net voor de Tweede Wereldoorlog werkten nog maar 1.375 arbeiders in de borstelindustrie. 

 

Maar het overlevingsinstinct van de borstelmakers was groter dan dat van de Izegemse schoenmakers. Zij stortten zich dan ook op verschillende niches en konden zo overleven.  

Van haar- en draadborstels tot klassieke veegborstels.  

 

Nu maken nog steeds veel Izegemse bedrijven het mooie weer in het borstellandschap.  

Een van hen is borstelmachinefabrikant Boucherie.  

 

In 1928 heeft de jonge Izegemnaar Gerard Boucherie heel wat knowhow verzameld als mecanicien bij verschillende bedrijven en besluit hij om zelfstandig machinebouwer te worden, eerst vanuit een kamertje in het huis van zijn moeder. Om zijn eerste machine buiten te krijgen, moet zelfs een stuk van de gevel worden opengebroken.  

 

Met de opeenvolgende machines die Boucherie bouwt en wereldwijd verkoopt, kunnen borstelbedrijven steeds sneller en efficiënter borstels produceren. Boucherie perfectioneert vanaf 1960 steeds meer machines voor de massaproductie in kunststof.  

Eind de jaren 1970 bouwt de firma haar eerste experimentele tandenborstelmachine.  

Het succes is zo enorm, dat Boucherie zich sindsdien specialiseert in deze niche.  

 

Dankzij voortdurende innovatie is Boucherie vandaag wereldleider in deze extreem gespecialiseerde branche: zowat de helft van alle tandenborstels ter wereld zijn gemaakt op machines van Boucherie… 

 

Een mooi weetje dat ons samen met deze tandenborstel ter ore kwam dankzij het museum Eperon d'Or in Izegem.