Hof der dingen - Ons Kookboek

Ons Kookboek

Piet Huysentruyt, Jeroen Meus, Pascale Naessens of Sandra Bekkari;  

allemaal hebben ze zichzelf en hun recepten vereeuwigd in een kookboek. 
Maar laat ons eerlijk zijn, ze zijn allemaal schatplichtig aan de Boerinnenbond. 
Want zij waren het die in 1927 al de moeder aller kookboeken uitbrachten: Ons Kookboek. 

Deze keukengids zet al jaren de standaard in menig Vlaamse keuken. 

 

De katholieke Boerinnenbond richtte zich in het interbellum op de echtgenotes van Vlaamse landbouwers. Ons kookboek moest de vrouwen aanleren om ‘al wat ze op de boerderij hebben, zoo goed en zoo nuttig mogelijk met afwisselingen te gebruiken’.  

Het bevatte eenvoudige recepten voor soepen, sauzen en desserten, net als tips om groenten en fruit langer te kunnen bewaren. De klemtoon lag op het belang van een evenwichtige maaltijd voor het hele gezin. Evenwicht betekende toen een combinatie van vlees, aardappelen en groenten. 

Intussen zijn er van Ons kookboek meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht. Het had een niet te onderschatten invloed op de Vlaamse eetcultuur. Het boekje uit 1927 werd almaar dikker en evolueerde mee met nieuwe keukentrends.  

Tegenwoordig staan couscous, quinoa en hummus broederlijk naast klassiekers zoals balletjes in tomatensaus en asperges op zijn Vlaams. 

De invloed van dit kookboek is dermate groot dat de publicatie werd opgenomen in de Vlaamse canon…