Hof der Dingen - De kerkstoelen van Stijn Streuvels en zijn vrouw Alida

De kerkstoelen van Stijn Streuvels en zijn vrouw Alida

Hoeveel West-Vlaamse auteurs kent u die ooit een nominatie binnenhaalden voor de Nobelprijs voor de Literatuur? Stijn Streuvels was er alvast één van. 

Hij deed dat met zijn werk Langs de Wegen in 1902.

Stijn Streuvels, dat is eigenlijk Frank Lateur, geboren in Heule als zoon van Kamiel Lateur en Louise Gezelle, jawel de zus van Guido. De liefde voor de literatuur zou hij van zijn moeder erven. Die omschreef Streuvels ooit als een warme vrouw en lieflijke verhalenvertelster. Vooral de vele verhalen over nonkel Guido Gezelle bleven hem fascineren; hij zou zijn oom zijn hele leven lang bewonderen.

 

De jonge Frank liep lagere school bij de zusters in Heule. Naar eigen zeggen was studeren niet voor hem weggelegd, waardoor al snel duidelijk werd dat hij later een ambacht zou uitoefenen. Moeder Louise dreef hem richting het bakkersvak, in de hoop dat het gezin op termijn de familiebakkerij van nonkels Fik en Sarel Lateur in Avelgem zou kunnen overnemen.

 

Hij zou effectief ook bakker worden, maar de roep van de literatuur bleek te groot.

Zo woonde hij wekelijks de lezingen en discussies van de Sint-Maartensgilde bij, een vereniging van oud-leerlingen van het St.-Jan-Berchmansinstituut en intellectuelen uit de streek. Ook stond hij geregeld op de planken in een lokaal theatergezelschap. 

 

Hoewel Lateur al een goedgevulde agenda had, kroop hij na het werk in alle stilte in zijn pen. In het begin van zijn literaire carrière richtte hij zich vooral op het schrijven van korte verhalen in naturalistische stijl. 

 

Dat deed hij onder de naam Stijn Streuvels. Over de herkomst van die naam bestaat vandaag nog steeds discussie. ‘Streuvels’ zou een zinspeling zijn op het werkwoord ‘streuvelen’, wat zoveel betekent als ‘overeind staan, borstelig zijn’ van de haren. Aangezien Frank Lateur erg weerbarstig ‘streuvelshaar’ had, is het niet uit te sluiten dat hij het pseudoniem vanuit die invalshoek uitkoos. Anderen beweren dat de naam Stijn Streuvels gebaseerd is op die van Stien Struyve, een dorpsfiguur uit Heule die Streuvels gekend zou hebben.

Na jaren bij moeder ingewoond te hebben, voelde Streuvels zich op 34-jarige leeftijd dat het tijd was om op eigen benen te staan. Aangezien zijn literaire carrière vaart begon te nemen, leek het hem het uitgelezen moment om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Hij besloot om voltijds te gaan schrijven, verliet de familiebakkerij en ging op zoek naar een idyllische locatie om in alle rust te werken en een eigen gezin te stichten. 

 

Hij liet zijn woning, Het Lijsternest, bouwen op een kleine heuvel in Ingooigem. 

Daar zou hij voortaan zijn dagen wijden aan het landelijke leven en het schrijven. Later zou hij zijn eerste maanden alleen in het huis omschrijven als de gelukkigste van zijn leven. Een half jaar na de oplevering van het Lijsternest trouwde hij met Alida Staelens (1879-1975), de oudste dochter van een welgestelde lokale boer. Samen kregen ze vier kinderen: Paula, Paul, Dina en Isa.   

 

Frank en Alida hadden in de kerk in Ingooigem hun eigen kerkstoelen.
U ziet ze hier…