Het fototoestel van Abdulazez Dhukan
Het fototoestel van Abdulazez Dhukan
“Voor mij blijft die camera iets heel speciaals. Want de foto’s en de hoop die ik had toen ik ze genomen heb, zullen altijd een van de belangrijkste dingen blijven.”
Eind 2014, toen hij 17 jaar oud was, besloot Abdulazez te vluchten uit Syrië.
“Een heel moeilijk beslissing, maar veel mensen moeten begrijpen dat het de enige oplossing was. Want niemand laat zijn thuis met een goed gevoel achter.”
Na drie maanden verblijf in vluchtelingenkampen kreeg hij dit fototoestel cadeau van een Italiaanse vrijwilligster die iets wilde terugdoen voor zijn werk als vertaler Arabisch-Engels.
“Het toestel veranderde mijn leven. Ik geloofde dat ik een fotograaf was toen ik de camera kreeg…”
Met zijn basic camera bracht hij het leven in de vluchtelingenkampen in beeld. En dat was nodig volgens hem.
“Veel media waren daar aanwezig om enkel de slechte dingen te tonen, om de verkeerde dingen te zeggen over ons. We zouden Europa vernielen of de jobs van de mensen afpakken. Mijn camera gaf me de mogelijkheid om ook de andere kant van ons verhaal te laten zien.”
Met het project “Through Refugee Eyes” legde hij op pakkende wijze het leven van vluchtelingen op de gevoelige plaat. Vele mensen wereldwijd gaven Abdulazez samen de mogelijkheid om zijn project uit te bouwen: ze zonden hem het materiaal dat hij nodig had en vandaag nog steeds gebruikt.
“Ik ben meer dan dankbaar voor alle steun die ik kreeg. Sindsdien zie ik fotograferen als mijn opdracht en verantwoordelijkheid.”
Intussen spreekt Abdulazez goed Nederlands, is hij afgestudeerd als Master Engineering and Science in Artificial Intelligence aan de VUB en is hij een echte fotograaf geworden.
Abdulazez is een van de fotografen wiens portretten je kan zien in het Provinciaal Hof.
Wim wil hiermee illustreren dat West-Vlaanderen vandaag niet meer ‘wit’ is en dat ook nieuwe West-Vlamingen een plaats moeten kunnen krijgen tussen de statieportretten van oud-gouverneurs.
Wil je de volledige reportage met Abdulazez zien? Check …