Hof der dingen - Hopcultuur in de Westhoek
Als geen ander kent onze provincie een straffe biercultuur.
Van Sint-Bernardus tot Omer, van Bavik tot ’s werelds beste bier van Sint-Sixtus; we weten wat lekker is in onze contreien.
Daar zal de aanwezigheid van hop in de Westhoek wel voor iets tussen zitten.
Op heden zijn er in de streek rond Poperinge nog een 20-tal hoppe- of hommelkwekers.
En die domineren de Belgische markt.
Wist je dat 95% van alle Belgische hop in West-Vlaanderen en dan vooral in de Westhoek, geteeld wordt? 80% van de hop trekt naar het buitenland.
Het zijn cijfers om u tegen te zeggen.
In het Hopmuseum in Poperinge kan je je er eindeloos in verdiepen en je ogen uitkijken op de collectie van meer dan 2500 bieren die ze er hebben.
Hop hoort tot de hennepachtigen en kennen we vooral als een essentieel onderdeel om bier mee te brouwen. Het geeft bitterheid aan de smaak en zorgt voor een langere bewaring. Maar het gewas blijkt nog over andere troeven te beschikken.
Toen de hoppepluk nog heel wat handenarbeid vroeg, werden ook vrouwelijke hoppluksters ingeschakeld. Vreemd genoeg kregen zij tijdens de pluk te maken met een verstoorde hormonencyclus. Hop bevat dan ook stoffen bevatten die op oestrogeen lijken.
Het zette ondernemende west-Vlamingen aan om met het goedje aan de slag te gaan en er extracten van te maken die zouden helpen bij de overgang.
Wetenschappelijk bewijs dat het daadwerkelijk helpt, is er niet. Maar mocht het niet helpen, dan kan je je ontgoocheling misschien wel wegdrinken met een goed glas bier…
Bedankt Hopmuseum Poperinge voor dit aardig weetje.