Hof der dingen - Het servies van de Mercator

Quizvraag: welk West-Vlaams kind bezocht nooit de Mercator in Oostende? 

Je zal al ver moeten zoeken vooraleer je iemand vindt die nooit met de klas de scheepsbrug overstak en het houten dek van deze barkentijn betrad. 

 

Uiteraard is het niet altijd een museumschip geweest.  

De Mercator draagt een lange geschiedenis met zich mee. 

Het werd oorspronkelijk in 1931 op een scheepwerf in Schotland gebouwd als opleidingsschip. Het was Belgisch Zuidpoolreiziger Adrien de Gerlache die het ontwerp tekende. 

 

Nadat het op 8 april 1932 te water werd gelaten, deed het jarenlang dienst om er praktijkopleiding te geven aan toekomstige koopvaardijofficieren, maar ook in mindere mate aan machinisten, matrozen en koks. Aan boord was er een maximum van 100 man (vaste bemanning en leerlingen) en het schip heeft meer dan 1200 koopvaardijofficieren opgeleid… 

 

De Mercator maakte in totaal 41 reizen (kruisvaarten genoemd) en deed hierbij 54 landen aan. Een van die markante reizen is toen De Mercator in 1936 werd ingezet om het stoffelijk overschot van pater Damiaan over te brengen naar Antwerpen. 

 

In 1943 werd de Mercator tijdens De Tweede Wereldoorlog opgeëist door de Britse Admiraliteit. Na moeilijke onderhandelingen werd hij in 1947 terug naar België gesleept om volledig gerestaureerd te worden op de Gentse scheepswerf Beauval en Goedemé.  

 

Na haar nodige restauratie vaart de Mercator in 1951 terug als schoolschip.  

Vanaf 1964 ligt ze bijna ononderbroken in Oostende als museumschip. 
Het is de stad Oostende die intussen eigenaar geworden is van dit varend erfgoed. 

 

Rudy Laforce bezorgde ons het servies dat eertijds aan boord van de Mercator gebruikt werd.