Hof der dingen - Den Almanak van 't Manneke uit de Mane

Den Almanak van 't Manneke uit de Mane

“Ik heb het gelezen op den almanak”.  

Het is een uitdrukking die eertijds vaak in de mond genomen werd in onze provincie. 
In onverdachte, niet digitale tijden was het de gewoonte om elke dag een blaadje levenswijsheid van de kalender weg te scheuren. 

Er was hierbij niet alleen plaats voor de naamdag van een patroonheilige en het exacte tijdstip van zonsop- en ondergang; er werd ook aan de humoristen onder ons gedacht. Want ook een fijn gezegde, een woordspeling of een volks grapje had zijn plaats op de scheurkalenders. 

 

De oudste en misschien wel meest bekende almanak was die van ’t Manneke uit de Mane uit Diksmuide. Die werd al in 1881 in het leven geroepen door onderpastoor Alfons Van Hee uit Wijtschate. Samen met twee andere priesters, drie hoogstudenten en zijn geestige pen nam hij het initiatief; het was Ferdinand Rodenbach - broer van -  die het manneke tekende. 

De oprichters van die West-Vlaamse almanak kenden elkaar trouwens van bij de Swighenden Eede, een geheim genootschap van West-Vlaamse flaminganten waarvan Hugo Verriest de bezieler en spilfiguur was. 

’t Manneke werd tot aan WOI uitgegeven en verscheen na de oorlog met tussenpozen. 
Sinds 1964 komt hij jaarlijks uit.  
 

Aan ’t Manneke is ook een ridderorde verbonden waarin sinds 1965 verdienstelijke West-Vlamingen worden opgenomen. 

 

Maar misschien kent u beter De Druivelaar en wist u niet dat ook die West-Vlaams is. 

 
De Druivelaar werd voor het eerst uitgegeven in 1915 door René Nuttin uit Zwevegem. 

Toen die op pensioengerechtigde leeftijd kwam, zocht en vond hij een overnemer in drukkerij Strobbe uit Izegem. Dezer dagen wordt De Druivelaar nog steeds in onze provincie gedrukt, met name bij Inni Group uit Heule.