Hof der dingen - De steen van Egem

De steen van Egem

We hebben allemaal wel meegekregen in de geschiedenis- en aardrijkskundelessen dat onze streek ooit helemaal onder water lag. Het is iets wat we ons moeilijk concreet konden voorstellen. Tot Cyr Verleysen ons deze steen bezorgde. 

 

“Miljoenen jaren geleden lag ons West-Vlaanderen nog volledig onder water.  

Getuige daarvan deze, niet eens zo diep, opgegraven stenen met duidelijke sporen en afdrukken van schelpen gevonden in de kleigroeve van Egem/Pittem.  

Die groeve bevindt zich op 38 km van Knokke en 52 km van De Panne, in de volksmond is dat 'flink landinwaarts'. Met een omgekeerde Atlantisbeweging rees onze provincie met fierheid en trots uit het zilte zeewater. Waarschijnlijk daarom dat wij nog altijd graag een mosselke lusten en vrijdag visdag is.” 

 

Ongeveer 100 miljoen jaar geleden stond de zeespiegel meer dan 100 meter hoger dan heden ten dage. Enkel bergketens zoals de Ardennen, het Zwarte Woud en het Centraal Massief staken nog boven het zeewater uit, de Alpen bestonden nog niet.  

 

De inslag van een meteoriet, maar ook vulkanisme hadden miljoenen jaren later een grote impact op de geologie in onze contreien. Ze zorgden er immers voor dat ons klimaat merkelijk koeler werd waardoor ook het niveau van de zeespiegel drastisch daalde.  

Zo kwamen onze contreien geleidelijk aan boven water te liggen. 

 

Tegenwoordig worden we geconfronteerd met de omgekeerde beweging.  

Door de klimaatopwarming is het zeeniveau in de Noordzee al 20 cm hoger dan in 1925. 

Door die zeespiegelstijging nemen ook de hoogste waterstanden toe die optreden bij stormvloed. Dit kan leiden tot meer kusterosie en zelfs het onderlopen van laaggelegen gebieden door de zee wanneer de zeewering onvoldoende bestand is tegen storm.  

De overstromingsrisico's worden dus groter door klimaatverandering. 

 

Om de volledige kust ook na 2050 te beschermen, of bij een snellere zeespiegelstijging dan tot nog toe aangenomen, ontwikkelt de Vlaamse overheid momenteel een langetermijnvisie genaamd 'Kustvisie'.