Hof der dingen - Postkaart van de familie Jonckheere

Dat beide wereldoorlogen er stevig op ingehakt hebben in West-Vlaanderen, dat hoeft geen betoog. Duizenden mensen lieten het leven in de Grooten Oorlog. 
Evenveel anderen werden weggevoerd als krijgsgevangene. 

 

Zo is er de vader van Karel Jonckheere, een veelzijdig dichter, criticus en journalist uit Oostende die lange tijd vermist werd, maar van wie uiteindelijk bleek dat hij gevangengenomen werd en in een concentratiekamp verbleef in het Noorden van Duitsland. 

Wanneer ze hem eindelijk konden lokaliseren, stuurden ze hem deze postkaart. 
‘Beste groeten van vrouw en kinderen.' Daar moest hij het mee doen. 

 

Deze postkaart ging richting Duitsland, maar wist u dat er ook in West-Vlaanderen kampen waren. Kamp Markhove (bij Kortemark) en Kamp Proven fungeerden tijdens de Tweede Wereldoorlog als sub-werkkamp voor het concentratiekamp Buchenwald.  

Er werden politiek gevangenen en dwangarbeiders in ondergebracht. 

 

De SS-Baubrigade I was immers van 28 juli tot 2 september 1944 vijf weken gestationeerd in Kortemark en Proven. Toen het noodzakelijk werd om de SS-Baubrigade I uit het Franse Kanaaleiland Alderney terug te trekken vanwege de geallieerde landing in Normandië, moesten de gevangenen lanceerplatforms voor V-1 raketten bouwen in België. 

 

Op 28 juli 1944 kwam er in Kortemark een trein aan met 553 politiek gevangenen uit Polen, Oekraïne, Wit-Rusland, Tsjechië en Nederland. 335 van hen bleven in Kortemark, waar ze werden 'gehuisvest' in de Markhove school, 218 van hen werden naar Proven gebracht. 

 

De gevangenen in Kortemark moesten het betonwerk aanleggen voor V1-lanceerbasissen.  

De dwangarbeiders werden doorgaans met bussen of vrachtwagens naar de bouwwerven gebracht. Het materiaal voor de betonconstructies werd per boot aangevoerd in Ieper en Izegem.  

 

Uiteindelijk lieten tien gevangenen het leven in Kortemark en Proven, 120 mensen konden ontsnappen. 

 

Bedankt Anny De Clercq voor het bezorgen van dit unieke familiestuk.