Hof der dingen - Palullekruid uit Wervik

Onze excuses aan de niet-West-Vlamingen die voor het eerst bovenstaand woord over de lippen moeten krijgen. We geven het toe: palullekrud bekt niet zo lekker. 
 
Maar palullen zijn wel degelijk om een smakelijke delicatesse uit het zuiden van onze provincie. 

 

Want krudpalullen zijn een op en top Werviks streekgerecht.  

Het zijn grote pannenkoeken waarin bloedzuiverend boerenwormkruid verwerkt is.  

Boerenwormkruid heeft niet alleen een geneeskundige kracht als middel tegen arttritis of verkoudheid; het zou ook heksen, spoken, ja zelfs onweer op afstand houden…  

Dit kruid vindt men makkelijk terug in de vrije natuur langs de boorden van de Leie.  

 

Krudpalullen zijn een echte lekkernij en worden volgens de traditie geserveerd met bruine suiker en rabarberjam.  

Onder andere in de museumherberg van het tabaksmuseum in Wervik worden de Krudpalullen nog op traditionele manier bereid. 

 

Tine Hoet bezorgde ons dit object als eerbetoon aan haar onlangs overleden grootmoeder: 

 

“Elk jaar op 1 november maakte mijn oma pannenkoeken (palullen) met palullekrud.  

Dit voorjaar is ze overleden op 94-jarige leeftijd. Ik weet niet of het aan dat kruid lag, maar de drang is groot om haar traditie in ere te houden.”