Hof der dingen - Op bedevaart
Samen op bedevaart gaan, advocaat Jan Leysen vindt het een vreemd fenomeen.
Hij bezorgde ons deze twee fotokaders.
“Ik was geprikkeld door de bijzondere scherpte van deze foto's en hun bevreemdende esthetiek. Zo ben ik enkele oude foto's beginnen verzamelen. Ook het idee om op bedevaart te trekken naar Lourdes en, aan de vele mensen in rolstoelen te zien, ook hopend op een mirakel, fascineert mee. Wellicht een soort van louterende groepstrance (?).
Het grappige is dat ik later nog raadsman geworden ben van " Vlaanderens Bedevaarten" waar de oom-kanunnik van mijn echtgenote, in het bestuur zat.”
Onze provincie kende en kent nog steeds heel wat kleine en grote bedevaartsoorden.
Zo is er de grot van broeder Isidoor in Kortrijk, gewijd aan broeder Isidore de Loor.
Of de Abdij Ten Putte in Gistel waar in de 11de eeuw Godelieve van Gistel zou vermoord zijn.
Maar er zijn natuurlijk ook de vele Mariagrotten in onze provincie die vooral in de meimaand gefrequenteerd werden.
Of misschien bracht je ook al eieren naar de Arme Klaren in Roeselare, Brugge of Oostende? Dat gebruik verwijst trouwens naar de heilige Clara, ook wel de stralende genoemd. De link met zonneschijn en goed weer is dus snel gelegd.
We brengen trouwens eieren en geen kippen, want een van de leefregels van de Clarissen is dat ze geen vlees mogen eten…
Een aantal bedevaarstoorden hebben een grotere, ja zelfs internationale uitstraling.
Denk maar aan de Heilige Bloedkapel in Brugge, de huiskapel van de graven van Vlaanderen onder wie ook Diederik van de Elzas die het Heilige Bloed naar Brugge zou gebracht hebben. De relikwie vormt trouwens ook het onderwerp van de wereldvermaarde Heilig Bloedprocessie.
Of er is de basiliek van Dadizele waar pelgrims sinds de vijftiende eeuw het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw met kind aanbidden. Het was Monseigneur Malou, bisschop van Brugge, die in 1857 de opdracht gaf om een basiliek te bouwen ter ere van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis.
De basiliek is samen met de Heilige Bloedkapel in Brugge en de abdijkerk van Zevenkerken de enige basiliek in het bisdom Brugge.
Deze pelgrimsampulle werd ons ter beschikking gesteld door het Ypermuseum in Ieper.